Как да съхраняваме пелетите?

Пелетите се складират много по-лесно и по-удобно в сравнение с дървата и въглищата, а освен това не се натрупват стърготини или въглищен прах. При дървата и въглищата складирането изисква повече пространство. И двата вида гориво не образуват плътна маса, затова е необходимо да отделите повече място в мазата или склада. Пелетите са малки и между тях почти не остава свободно пространство при складиране.

Как да съхранявате пелетите в помещение?

Важно условие за правилно складиране на пелетите в помещение е да не се запълва цялото пространство, а да се остави празна част от него, така ще е възможно проветряването на пелетите.

Не е необходимо да поддържате определена температура в помещението, независимо дали това е мазе, гараж или друго помещение.

Помещението в което ще съхранявате пелетите, не трябва да е влажно и да няма образуване на мухъл. Важно е също да не е изложено на риск от наводниние.

Най-важно е ако подът е бетонен или от пръст, пелетите да не се складират директно върху него. Това може да доведе до овлажняването им.

Как да съхраняваме пелетите на открито?

Ако нямате възможност да ги съхранявате в затворено помещение, а трябва да разчитате на открита площ, най-добре е да изберете навес. Ако нямате навес, оформете такъв. Препоръчваме Ви да покриете цялото количество пелети с брезент. Той ще ги предпазва от влага от външната среда, от пряка слънчева светлина, както и от евентуални разкъсвания на торбите от домашни животни или птици.

Мястото навън, в което ще складирате пелетите, трябва да е сухо, не трябва да се допуска овлажняване на пелетите, тъй като тогава те ще изгубят качествата си.

Share